blog
logotype
deco

Ovde se nalazite: Početna Asistivne tehnologije Senzorna soba

img1
img2
img3
img4
Senzorna soba PDF Štampa El. pošta

SENZORNA SOBA

Kroz  akciju'' Autogram za humanost '', čiji je inicijator Gradski sekretarijat za obrazovanje i izdavačka kuća ''Laguna'', nabavljena su sredstva za adaptaciju i opremanje senzorne sobe, kako bi se unapredio rad sa učenicima .U cilju edukacije, posetile su nas kolege iz Centra za dnevni boravak dece i omladine sa autizmom, koje su nam preneli svoja iskustva u radu u senzornoj sobi. U vezi sa ovom akcijom 22 puta su dati intervjui različitim medijima, čime je postignuta izuzetna medijska prezentacija naše škole.

Pored osnovnih specifičnosti autističnog poremećaja, neke osobe sa autizmom imaju smanjenu ili povećanu osetljivost na određene draži.Zbog toga neke osobe izbegavaju dodir sa drugom osobom, ne vole da trče, da se penju, zatvaraju oči ili uši, dok neke druge prilaze sasvim blizu, deluju kao da hoće da vas pomirišu, stalno su u pokretu, insistiraju na ljuljanju, traže jake melodije i zvukove, imaju izraženu potrebu za određenom vrstom hrane.

Zbog ovakvih poteškoća, deca sa autizmom mogu da se uznemire, uzbude i pri tome ispolje različite oblike neadaptabilnih oblika reagovanja i ponašanja.U opisanim stanjima kao jedan od vrlo uspešnih načina i pristupa u radu pokazala se senzorna soba.

Senzorna soba je jedan izolovan prostor u potpunosti opuštajući i bezbedan, prijatan za boravak.To je prostor u koji se dete postepeno uvodi i adaptira, (prikladna obuća) uz edukovanu osobu, gde ono može slobodno da eksperimentiše, istražuje, igra se,

podražavajući i samo birajući stimuluse za svoja čula, koji odgovaraju njegovim trenutnim potrebama. Atmosfera u senzornoj sobi je takva da nema unapred zadatog plana aktivnosti, znači nema pritiska, što izuzetno pogoduje deci sa autizmom.

Takođe, u takvoj, prijatnoj atmosferi dete ima mogućnost za uspostavljanje prisnijeg, poverljivijeg i kvalitetnijeg kontakta sa odraslom osobom. Boravak u senzornoj sobi najčešće traje 15 do 25 minuta, u zavisnosti od detetovog raspoloženja i reagovanja, koje se prate.

Najčešći efekti senzorne sobe su: povećanje pažnje, selekcija i učenje o raznovrsnim dražima, pospešenje komunikacije, smanjenje stereotipnih ponašanja, smanjenje i izostanak neadaptibilnih oblika ponašanja, smanjenje hiperaktivnosti, prenošenje pozitivnih iskustava sa različitim senzacijama iz senzorne sobe u svakodnevne životne situacije.

 

DSC04466ss DSC04467ss